El objetivo fue evaluar el efecto del potencial osmótico (PO), creado con manitol sobre la germinación y crecimiento de plántulas de tres híbridos de maíz. Se usó un diseño de bloques al azar en arreglo factorial con cuatro repeticiones. Se utilizaron los PO: 0, -3, -6, -9 y -12 bares. Las mayores reducciones ocurrieron a -12 bares: germinación (95,84; 88,29 y 75,71% para Cargill-633, Himeca-2003 y Pioneer-3031, respectivamente) y como promedio de los cultivares: altura de plántula (98,53%), longitud radicular (98,02%) y número de hojas/plántula (75,71%). El peso del vástago y de la radícula fue severamente reducido a PO de -9 y -12 bares. Se sugiere el uso del PO -6 bares creado con manitol para discriminar cultivares de maíz tolerantes a la sequía.
Abstract
The objective was to evaluate the effect of five osmotic potentials (OP) created with mannitol on seed germination and seedling growth of three corn hybrids. A 3x5 factorial experiment in a randomized complete block design was used with four replications. OP were 0,-3,-6,-9 and -12 bars. The biggest reductions occurred at -12 bares: germination (95.84; 88.29 and 75.71% for Cargill-633, Himeca-2003 and Pioneer-3031, respectively) and as average of cultivars: seedling height (95.83), radicle length (98.02%) and number of leaves/seedling (75,71%). Shoot and radicle weights were severely reduced at OP of -9 and -12 bars. The -6 bars OP created with mannitol is suggested to screen corn cultivars for tolerance to water stress.